Tips til stevner – Hva skjer på et svømmestevne?
Hvor og hvilke stevner kan mitt barn delta på
Fra man fyller 6 år kan barn konkurrere i egen klubb og i sitt nærmiljø. Fra 9 år kan man konkurrere regionalt, og fra 11 år kan man konkurrere nasjonalt og i andre nordiske land. Det er ikke lov til å konkurrere i land utenfor Norden før det året du fyller 13 år.
Terminlister
Hovedtrener i Vestbyen setter opp terminlister der utvalgte stevner som klubben skal delta på er satt opp. Terminlister finner du her.
Svømmestevner er delt inn i approberte (åpne stevner) og ikke approberte stevner (rekruttstevner) – hva er forskjellen?
Ikke approberte stevner (rekruttstevner): Disse stevnene er spesielt egnet for barn mellom 6 og 10 år, de som er eldre kan delta om de ønsker. Her er øvelsesutvalget tilrettelagt, svømmerne blir ikke diskvalifisert og alle får premie. Disse stevner koster som oftest 100 kroner uansett antall øvelser. Målsetning for svømmerne som deltar på rekruttstevner er å lære stevnerutiner og venne seg til konkurransesituasjonen og etter hvert delta på approberte stevner (åpne stevner).
I følge følge NSF så er det anledning for nybegynnere og yngre svømmere å delta både på rekruttstevnet og approbert stevne på samme dag. Man melder seg på øvelser og betaler startkontingent for begge stevnene. Det anbefales da å delta på rekruttøvelsene samt enkle/korte øvelser fra det approberte stevnet. 50 m fri og 100 m fri er fine øvelser, siden det er liten risiko for å bli disket. Skal man delta på approbert stevne, så må man betale startlisens.
Approberte stevner (åpne stevner): Approberte stevner er svømmestevner arrangert etter Norges Svømmeforbunds regler hvor det er rangering og premiering til de beste svømmerne. På slike stevner kan man bli disket hvis man ikke svømmer i henhold til reglene. Disking er det som skremmer mange, men det betyr bare at de ikke får registrert den tiden de svømte på fordi de har tjuvstartet eller gjort noe annet feil i forhold til svømmearten det konkurreres i. Svømmere stoppes ikke underveis dersom de diskes i en øvelse, det blir gitt beskjed etterpå med forklaring på hvorfor utøveren ble disket.
Regler for drakter under approberte stevner: En svømmer kan bare stille til start i en badedrakt/badebukse. Dvs. at en ikke kan ha på seg to badedrakter/badebukser eller ha noe over eller under. For menn (gutter) skal svømmedrakten ikke gå over navlen eller under knærne, og for kvinner (jenter), ikke dekke nakken, gå utover skuldrene eller under knærne. Alle svømmedrakter skal være av tekstil materiale. Det er ikke tillatt med glidelås eller andre låsesystemer. (FINA General Rules (GR) 5.3.
Mister en utøver svømmebrillene eller badehetten under svømming, så la de ligge i vannet. Blir utøveren fristet til å ta badehetten eller brillene i hånden når man svømmer, så blir utøveren disket for bruk av hjelpemidler ved svømming. Brillene eller badehetten blir hentet opp av vannet når svømmeren har svømt ferdig øvelsen sin. Unngå også ha på klokker eller armbånd når man stiller til start.
Flere lover og regler finner dere på Norges svømmeforbund sine sider under svømmeregler.
Startlisens approberte stevner: Alle som skal delta på approberte stevner må betale lisens. Startlisensen gjelder fra den dagen man betaler, og ut kalenderåret. Det finnes ingen engangslisens for ett enkelt stevne. Har ikke barnet lisens så ta kontakt med lisensansvarlig i klubben på epost: styret@vestbyentrondheim.no
Les mer om registrering av startlisens her. Priser og informasjon om startlisens for svømming finner dere her under startlisenser
Påmelding
Svømmerne får informasjon om stevner de kan delta gjennom terminlister , via mail og på treninger. I Vestbyen IL Svømming har en egne påmeldingsmodul som benyttes ved påmelding til stevner og samlinger. Betaling foretas direkte ved påmelding og påmeldingen er bindende. Er du usikker på hvilke øvelser som bør velges, så ta kontakt med barnets trener for råd. Der du bes om å oppgi tid på øvelsene, brukes barnets registrerte tid på Medley-> medley.no. Velg ranking -> tid for svømmere -> Vestbyen IL som klubb -> og barnets navn.
Foresatte skal melde på utøvere som ikke er fylt 18 år.
Oppmøte
Det er viktig å komme tidsnok til stevnet. All informasjon om oppmøtested og tid (innsvømming) står på påmeldingen.
Vær i svømmehallen der stevnet skal være ca. 15 minutter før innsvømmingen starter.
Oppfølging av trenere under stevnet
To til tre trenere er med på hvert stevne. Meld fra til trener når du har ankommet svømmehallen. Trenerne gir individuell info om når svømmeren skal starte, heat og bane. Det gis også individuell og konstruktiv tilbakemelding etter hvert løp så gå til treneren rett etter hvert løp. NB! Det er viktig at svømmerne holder seg i nærheten av trenerne, slik at de får gitt hver enkelt utøver den informasjonen de skal ha.
Oppvarming – innsvømming
Oppvarming før konkurranse er viktig. Da får du prøvd bassenget, testet vendinger og svømt av deg litt nervøsitet. Trenerne gir instruks for hvordan oppvarmingen skal foregå.
Klær
Det er viktig å ha med seg nok klær, se listen under. Det er ikke behagelig å gå i den samme våte badedrakten en hel stevnedag. Hvis det er lenge mellom øvelsene er det best å skifte til tørr badedrakt/bukse. Hvis du ikke har tid, eller ikke har med deg flere tørre drakter/bukser, bør du tørke deg godt og ta på klær og sko/slippers.
Utstyr som alltid skal være med på stevner
• Treningsdress (genser/jakke og bukse)
• T-skjorte – helst Vestbyen IL Svømming sin klubbskjorte.
• Joggesko/ slippers
• Badedrakter/ bukser – gjerne flere, avhengig av antall øvelser
• Svømmebriller – 2 stk, må ha et i reserve
• Vestbyens badehette
• Håndkle – gjerne to
• Drikkeflaske
• Matpakke – stor og sunn
Mat
På svømmestevner er det ofte kafeteria, men der er det som regel mest kaker. For å svømme bra en hel dag trengs det ordentlig mat! Ta med en skikkelig matpakke – og sørg for å spise frokost før du drar hjemmefra. Matpakken kan bestå av (grove) brødskiver med ost, skinke eller annet pålegg, yoghurt, frukt, rosiner og nøtter.
Drikke
Drikkeflasken skal alltid være med. Du kan drikke vann eller sportsdrikk. I løpet av et stevne bør du drikke minst en liter eller mer, hvis du orker. Hvis du ikke har matlyst når du er nervøs, kan det være bra med sportsdrikk for å få energi.
Premier
I rekruttklassen er det deltakerpremier til alle. På vanlige åpne stevner er det 1/3 premiering – det betyr at hvis det er tre svømmere med i din klasse blir det delt ut en premie, hvis det er fire til seks svømmere blir det to premier, osv. Alle som er 12 år (det året du fyller 12) og yngre får deltakerpremie. Husk å få med premiene hjem!
Stafettlag
Vestbyen pleier å stille med både rekruttlag og juniorlag (jenter og gutter). Ikke dra hjem før du har snakket med treneren og fått bekreftet at du ikke er satt opp på et stafettlag. Det er også lov å være igjen for å heie på lagkameratene.
Stevneslutt
Etter et langt stevne anbefales det å svømme noen rolige lengder (100-200 m)
Hvorfor publiseres ikke resultater for barn under 11 år?
I barneidretten er det ikke resultater som skal være i fokus, det er mestring. Bakgrunnen for at idretten ikke har resultatlister for barn under 11 år, er å sikre større fokus på mestring og utvikling av ferdigheter fremfor resultatfokus, og sammenligning med andre barn. Dette for å oppmuntre barn til å lære seg nye ferdigheter, i stedet for å verdsette hvem som vant. Oftest er det de barna som er mest fysisk og motorisk modne som vinner og presterer best fordi de har kommet lenger i sin utvikling. Dette kalles relativ alderseffekt og fører til at mange som er født tidlig på året sees på som større «talenter» enn de som er født sent på året. Idretten har et ansvar for å få foreldre og trenere til å vektlegge mestring og læring for å skape mest mulig idrettsglede, som gjør at flere fortsetter lenger med fysisk aktivitet og idrett.
(source: https://www.idrettsforbundet.no/tema/barneidrett/sporsmal-og-svar-om-barneidrett/)
LYKKE TIL PÅ STEVNE – Husk at persene dine er viktigere enn premie – det er moro å forbedre sin egen tid.